lauantai 18. marraskuuta 2017

Helvetinportti, Joensuu

Retki Helvetinportille

Marraskuisen lauantain päiväretkikohteeksi valikoitui Helvetinportti Joensuusta. Minun oli tarkoitus vierailla kohteessa fillarilla kesällä, mutta jostain syystä se jäi tekemättä. Luontokohde löytyy, kun ajaa ensin Enoon ja jatkaa sieltä Ilomantsin suuntaan menevää tietä noin 11 km. Tien varresta kääntyy tie oikealle Sikrenvaaran ortodoksiselle leirikeskukselle, jonka kohdalta jatketaan matkaa noin 3km oikealle haarautuvaa tietä pitkin. Helvetin portille johtava polkua osoittava viitta löytyy aivan tien reunasta vasemmalta. 

Salpalinja Eno -Ilomantsi tien varressa oli upea nähtävyys.

Tien reunasta löytyi selkeä opastekyltti Helvetinportille. Polulle johtavan kyltin luona muistin, että olen käynyt täällä aiemmin. Tätä reittiä jyrkänteelle on noin 600 metriä.

Selkeästi merkattu polku kulkee metsässä seinämän reunalla. Jossain alhaalla solisee puro. Matka etenee mukavasti luonnon ihmeitä ja ääniä ihastellen. 

Tuuli humisee puissa, jossain solisee vesi, lähellä natisee kaatunut puu toista vasten. Maassa on valkeaa lunta, kuolleita ruskeita lehtiä sekä iloisen vihreää sammalta. Taivaalla pilkahtelee aurinko.
Helvetinportti on kalliojyrkänne, josta aukeaa näkymä suolammelle. Voin vain kuvitella miltä paikka näyttää kesällä. Nyt luonnon kauniit värit ja kasvit ovat kuihtuneet "martaiksi". Marraskuinen päivä tuo esiin luonnon omaleimaisuuden. Karua kauneutta.
Retkikoira -Surku


Koiramme säntäilee innoissaan.   
Porttilammelle saapuessa huomaan, että olen saapunut yhteen Suomen luonnon kauniista paikoista. Siinä on jotain taianomaista kauneutta. Paikka on saman tyylinen kuin Kalliojärvi. Harmikseni en ole löytänyt kummastakaan kohteesta mitään mytologista kertomusta. Ehkäpä hyvä niin, sillä molemmat ovat kauniita ja helppoja päiväretkikohteita, eikä silloin retkille tarvita mitään "tarinaa". 


Reitin korkeimmassa kohdassa huomaan hiljentyväväni ihailemaan maisemaa. Istahdamme kalliolle ja kaivamme repustamme vuodenaikaan sopivat eväät; glögiä ja pipareita. Aurinko tulee esiin pilvien takaa ja ajattelen, miten kiva asia oli lähteä luontoretkelle juuri tänään.

Glögiä ja pipareita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti